“I am a firm believer in the people. If given the truth, they can be depended upon to meet any national crisis. The great point is to bring them the real facts, and beer.”
― Abraham Lincoln
Bryggeprosessen
Det første du må gjøre er å samle utstyret og sjekke at du har alt du trenger.
Det er egentlig ikke så mye som trenges.
Men som ett minimum trenger du:
En stor gryte – ikke mindre enn 30 liter
1, helst 2 store 30 liters gjæringsbeholdere med gjærlås.
1 stor meskepose.
1 bryggeske.
1 termometer.
1 hævert
Ha gjerne 1 kjølespiral . ( Men du kan kjøle ned i vask, badekaret eller annet)
Rengjøringsmiddel.
Så når du har alt utstyr følger du stegene beskrevet under, og snart kan du nyte ditt aldeles egne øl. Husk at du også kan følge videoinstruksjonene som det er linket til i menyen under Bryggeprosessen.
Stegene
1. Malten skal valses
Malten skal valses. Det får du gjort der du kjøpte ølkittet eller du gjør det selv. Da må du ha en av våres møller.
2. Meskingen
Her skal du varmet opp vannet, (se vannmengde i oppskriften) i gryten til den temperatur som er i oppskriften – ca. 65-66 grader.
Tips: varm vannet opp til 2-3 grader mer enn det står i oppskriften – da ender den ca. på riktig temperatur etter at malten har kommet ned i.
3. Når temperaturene er nådd
Når temperaturene er nådd- plasser da meskeposen opp i gryten. Ta malten opp under konstant lett omrøring, ellers klumper den. Tips: om du bruker kokeplaten på en komfyr – ha da på svak varme – sjekk ofte, under omrøring, hva væskens temperatur er, og innstill kokeplaten deretter. Med tid lærer du å vite hvilke innstillinger du må ha på komfyrern din for å holde en konstant temperatur. Eller kjøp en av vores temperatur controllere.
4. Ca. 15 min før mesketiden er over
Ca. 15 min før mesketiden er over – begynn da å varme opp vann,( til temperatur satt iflg oppskriften) – vanligvis 77 grader. Til utmeskingen bruker du vanligvis 10-12 liter.
Tips: her bruker jeg vanlige 4 liters gryter -2-3 stk.
5. Etter mesketiden ifølge oppskriften er over
Etter mesketiden ifølge oppskriften er over –ta da meskeposen opp. Legg den over i den andre plast beholder. Her skal du nå utmeske. Tips: legg en vanlig kjøkkenbolle omvendt ned i din beholder, og ta meskeposen opp på denne. Du kobler til en slange, (eventuelt fra heverten din, uten heverten), til tappekranen på beholderen. Deretter heller du en av grytene om gangen – opp i beholderen. Så begynner du å tappe vørteren etter at den har trukket igjennom malten. Tips: slå på kokeplaten på komfyren – på maks varme etter meskeposen er tatt opp, så vørteren kan kokes opp. Jeg utmesker gjerne til jeg har den ønskede mengde vørter i gryten. Gjerne litt mer enn oppskriften tilsier ( 1-2 liter), da det fordampes ca 2-3 liter under oppkok og småkokingen.
Husk- ikke bruk lokk under kokingen.
6. Under koking blandes de forskjellige ting i
Under koking blandes de forskjellige ting i – som oppskriften din tilsier. Husk, tiden som står i oppskriften er tiden som skal være IGJEN av koketiden. Tips: Det er lurt å bruke humleposer – da det ellers kan være litt krevende å få opp alt av vørteren .
7. Nedkjølingen
Nedkjølingen: Her skal vøteren kjøles ned til ca. 20 g – så fort som mulig. Det finnes ganske mange rimelige nedkjølings chillere å kjøpe. Sjekk vores nye plate kjølere. Tips: Rør forsiktig rundt i gryten, langs med chilleren – da går det litt raskere. Spesielt om sommeren er det lurt å eventuelt bruke noen flasker med vann – som har vært frosset ned – OG VASKET – til å legge oppi gryten for at få temperaturen helt ned på den ønskede temperatur.
8. I mens vørteren kjøles ned
I mens vørteren kjøles ned – tar du frem beholderen og det utsyr som skal brukes til gjæringen. Dette klargjøres og eventuelt spray det en siste gang med Starsan.
9. Når temperaturen er kommet ned til 20 grader
Når temperaturen er kommet ned til 20 grader tar du chilleren opp. Nå skal du bruke heverten til at få vørteren over i den endelige gjæringsbeholder. Tips: Her er det bare bra at vøteren «splasher» og blir oksygenerisert. Husk at nu må ALT være rengjort.
10. Når temperaturen har kommet opp til ønsket temperatur
Når temperaturen har kommet opp til ønsket temperatur, skal du ta vørteren over i gjæringsbeholderen. Husk at beholderen må være vasket og sterilisert. Bruk heverten til å flytte over vørteren. Du starter med å ta øverst av vørteren, og prøv å få så lite som mulig med av «grumset».
Tips: Nå er det VELDIG viktig at ALT som kommer i kontakt med vøteren – er rent. Tenk deg om hver gang du gjør noe – som skal i kontakt med vørteren. Tenk hygiene. Mål nå din OG. Dette gjør du ved å putte hydrometeret opp i vørteren og la den stabiliserer seg. Avles den da øverst – rundt 1075-1040. Noter det på oppskriften.
11. Etter at vøteren er kommet over i gjæringsbeholderen
Etter at vørteren er kommet over i gjæringsbeholderen – heller du i gjæret. Tips: det står på pakken til tørrgjæren at den kan kastes direkte ned i vøteren, men det er lurt å la gjæren «vokse seg sterk/godgjøre seg» i en liten ren skål med vann i ett par timer innen.
12. Okygenering
Okygenering. Nå skal du oksygenere vørteren. Dette er særs viktig- spesielt om det er ett kraftig brygg du brygger –og med en høy OG. Som ett minimum må beholderen ristes i 4-5 minutter. Vent deretter ett par minutter- før du rister igjen. Dette for å sikre de beste forhold for en optimal gjæring. Bruk evt en av vores iltningssten/set
13. Du er da ferdig
Du er da ferdig- og plasser beholderen ett sted hvor temperaturen er konstant, og innenfor den korrekte temperatur på ca 18-22 grader.
I noen oppskrifter tilsettes ekstra humle etter ca 7 dager. Det gjør du ved å putte humlen direkte ned i vøteren. Husk lukk beholderen godt.
14. Flaskingen
Etter ca. 14 dager er gjæringen over- og øllet er klart til å helles over på flasker. Det er flere måter å få flaskene rene på. Du kan kjøpe flaskestativ og flaskeskyllere. De fungerer godt- og kan være til hjelp. Min måte er at jeg skyller flaskene godt- og legger flaskene ned i en blanding med PWC i minimum 10 minutter. Deretter renser jeg de med rensebørsten -før jeg putter de i dampovnen. (Her kan du bruke vanlig stekeovn). Jeg lar flaskene ligge i ca 10-15 min på 150 grader. Vær forsiktig når du tar flaskene ut. Bruk grytevotter. Når flaskene er avkjølt – sprayer jeg hver flaske med en sprut av Starsan ned i. De skal nå være klare til å helles over i.
15. Du må beregne hvor mye sukker du skal ha i øllet
Du må beregne hvor mye sukker du skal ha i øllet. Ca. 5-7 gram per liter. Så her må du gange opp. Putt sukkeret i en liten gryte med ca 2 dl vann, la det koke opp og småkoke i noen minutter. Sett det til avkjøling. Tips: kjøp en liten digital vekt – det gjør det enklere å beregne sukkermengden.
16. Vask en beholder
Vask en beholder – din beholder nr 2. Nå skal du få øllet over i den andre beholderen. Her bruker du igjen hæverten. Når øllet har kommet over i den nye beholder – måler du igjen SG med hydrometeret, og noterer denne. HUSK, vask ALT som kommer i kontakt med øllet. Prøv at få med minst mulig av bunngrumset/gjæren med over i den nye beholder.
17. Når alt øllet har kommet over,
Når alt ølet har kommet over, og sukkervannet har blitt avkjølet til stuetemperatur, heller du da sukkeret over i ølet. Husk å rør godt – med noe rent.
18. Nå kobler du flaske hæverten rett på kranen av beholderen
Nå kobler du flaske hæverten rett på kranen av beholderen – og begynner å tappe ølet over på flaskene.
19. Da er det tid for å putte på kapsler.
Da er det tid for å putte på kapsler. Ta kapslene opp i en liten skål med PWC. De er nå klare til bruk. Husk at du kan flytte kapselmaskinen opp og ned avhengig av flaskestørrelsen.
20. Sett øllet på ett sted med en ca. konstant temperatur på 18-20 grader
Sett øllet på ett sted med en ca. konstant temperatur på 18-20 grader. Du er nå ferdig- og det er nå bare å starte ventingen på at øllet blir klart. Dette tar minimum 2 ukers tid.
Husk avkjøle de før de nytes – skål herifra og may the yeast be with you
Husk at disse bryggetips bare er de helt grunnleggende. Etterhvert som du kan dette- er det bare å prøve seg litt frem. Ring gjerne hvis du lurer på noe!
Kontakt oss
E-post: moesgaard@olbryggeren.no
Tlf: 47 36 66 93
Org.nr: 917 867 879
Pickup point
Knausen 2, 1414 Trollåsen, som ligger et lite stykke utenfor Oslo.